6 Ekim 2015 Salı

Provence-Alpes-Côte d'Azur / Luberon / Fransa

(22- 29 Ağustos 2015)


Russel Crowe ve Marion Cotillard'ın yer aldığı "A Good Year" adlı filmin peşinde "İyi bir hafta" yaşamak düşüyle  lavanta tarlaları ve üzüm bağlarıyla ünlü Provence-Alpes-Côte d'Azur/ Fransa'dayız.
THY ile doğrudan Marsilya'ya uçup kiraladığımız araçla  yaklaşık 1,5 saat yolculuktan yaptıktan sonra konaklayacağımız köy Saignon'a varıyoruz.

Saignon

Büyük bir kayanın üzerine yaklaşık 800 yıl önce kurulmuş, harika bir manzarası olan küçük bir köy.  Köy pencere önünde kedileriyle, sıkça rastladığımız klasik arabalarıyla film seti gibi... O kadar sakin, huzurlu ve yeşil ki.. İnsanın buraya kapanıp roman yazası geliyor.
 
Saignon

Apt kentine bağlı köy, yüksekliği ve kayaların oluşturduğu doğal kale havasıyla bir gözlem noktası olarak kullanılıyormuş, hatta isminin Latince "signum" dan geldiğine inanılıyor. Köyde bir patisserie, iki restoran, 12. yy dan kalma bir kilise ve çeşmesi olan küçük bir meydan bulunuyor.
 
Saignon


Evinin önünde bir Saignonlu
Saignon
Saignon
Saignon





Gün batımı pencerelere yansırken/Saignon

Konakladığımız ev ise aslında ayrı bir yazı konusunu oluşturacak nitelikte;  rüya ev;

Toplamda 3 yatak odasıyla 6 kişinin konaklayabileceği evin harika bir manzarası var.
Ve evden birkaç kare;
 

Yatak odası

Teras


Mutfak

İlk gün akşam yemeğimizi, köydeki araçlı pizzacıdan aldığımız pizzalarla terasta yiyoruz. Odun ateşinde yapılan pizzalar oldukça lezzetli, sonraki günlerde gözümüz arada bu seyyar pizzacıyı arıyor ama aynı yemeği ancak köydeki son gecemizde tekrarlayabiliyoruz.



İlk gece; terasta pizza

Bonnieux

Saignon'dan araçla yaklaşık 25 dk. uzaklıktaki  Bonnieux'dayız.
Bonnieux'den manzara

Bonnieux
  
Les Terrasses/Bonnieux

Hava biraz nazlı, tam aracımızı park ediyoruz ki yağmura yakalanıyoruz ve öğle yemeğimizi Les Terrasses'ın teras olmayan kısmında yiyoruz :( Fotoğraflar yağmur sonrasına ait.

Les Terrases/Bonnieux

L'Isle-sur-la-Sorgue

Sorgue nehrinin tam ortasında konumlanan telaffuzu pek zor L'Isle-sur-la-Sorgue bölgeyi ziyaret edenlerin görmesi gereken küçük ve sevimli bir kasaba. Nehir kıyısında pek çok cafe ve meşhur bir su değirmeni bulunuyor. Alışveriş yapmak isteyenler için bana kalırsa bölgenin en zevkli  antika, dekorasyon ve hediyelik eşya dükkanları burada yer alıyor.

L'Isle-sur-la-Sorgue


L'Isle-sur-la-Sorgue


L'Isle-sur-la-Sorgue


L'Isle-sur-la-Sorgue




Miss kokulu sabunlar, mumlar



L'Isle-sur-la-Sorgue



Domaine des Peyre; La Sorgue'ye giderken alışveriş için durduğumuz bir şarap evi. Güzel rose şaraplarının yanısıra, ilginç heykelleri ve avlusuyla güzel bir durak. Ayrıca içinde bir sanat galerisi barındırıyor.

Rose Wines-Domaine des Peyre


Domaine des Peyre





Domaine des Peyre



Chateau De La Canorgue

Ve işte geldik, "A Good Year" filminin çekildiği Chateau De La Caorgue'a... Üzüm bağları, büyük ağaçları ve nilüferli havuzuyla gerçekten muhteşem bir bahçesi var. Filmde Crowe'un canlandırdığı karakterin çocukluğunu hatırlarken sıkça  kullanılan meşhur havuz burada bulunmuyor maalesef. Ancak bazı sahnelerde görünen nilüferli diğer havuz bahçede gerçek bir çekim noktası oluşturuyor. 

Chateau De La Canorgue


Chateau De La Canorgue
Chateau De La Canorgue


Chateau De La Canorgue

Cassis

Güney Fransa'ya gelmişken deniz havasını da alalım diyerek sabah Saignon'dan  Marsilya'nın doğusunda bulunan Cassis'e  doğru yol alıyoruz. Yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra, balıkçı tekneleri ve renkli evleriyle bu pek romantik sahil kasabasına varıyoruz.

Pazar/Cassis

Araç park yerlerinin sahilden biraz uzakta olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak yine de palmiyeler ve yazlık evler arasındaki yürüyüşün keyifli olduğunu söyleyebilirim. Sahile inmeden kurulan pazarı turluyoruz.
Port de Cassis
 Liman renkli evleriyle çok güzel kareler veriyor.

Cassis

Gelgelelim bizim Ege sahillerine alışık bünyelerimize plajdaki kalabalık çok fazla geliyor, Neyse ki plajdaki çok az tesislerden birinde Le Bada 'da zor da olsa yer buluyoruz.

Le Bada/Cassis

Yemekler, şezlong, duşlar herşey çok güzel ve konforlu ve fakat bir Türkiyeli'nin bu denize bayılmasına imkan yok. Tanrıya Datça'ya sahip olduğumuz için bir kez daha şükrederek bu Fransa tatili için deniz faslını bitiriyoruz.

Le Bada/Cassis



Lourmarin

Cassis'den Saignon'a dönerken akşam yemeği için yaklaşık bin yıllık bir yerleşim yeri olan Lourmarin' de duraklıyoruz.

Lourmarin

L'insolite ' in terasında güzel bir yemeğin ardından kasabada birkaç fotoğraf çekiyoruz.

L'insolite/ Lourmarin


Lourmarin




Bu gezide en çok beğendiğimiz kasabalardan biri Lourmarin oldu. Akşam doyamadığımız kasabaya ertesi gün tekrar geliyor ve ilk olarak kasaba için bir çekim merkezini oluşturan Chateu de Lourmarin'i ziyaret ediyoruz.
Chateu de Lourmarin



Chateu de Lourmarin'den manzara



Lourmarin

Lourmarin
Lourmarin'de tavsiye edebileceğimiz  bir Cafe/Bar'da Le Comptoir De Michel Ange 'de yiyoruz   öğle yemeğimizi, meydana bakan bu mekandan öyle keyif alıyoruz ki Saignon'dan ayrılmadan  son bir kez sırf burası için Lourmarin'e tekrar geliyoruz.

Cucuron

Saignon'a yakın başka bir kasaba Cucoron'dayız. Kasabanın en önemli özelliği  harika fotoğraf veren devasa ağaçlarla çevrili kocaman bir havuza sahip olması. Havuz kenarındaki kafelerde kahve keyfi ve manzaranın tadı kaçırılmamalı.
Cucuron

L'Occitane En Provence

L'Occitane ürünlerine ilginiz varsa (Ben şeker dükkanına girmiş çocuk gibi hissediyorum mağazalarına girdiğimde) bölgede bulunan Fabrikasını ve içinde barındırdığı müzeyi gezip, ürünlerin hikayesini dinleyebilirsiniz. Fabrika satış mağazasında fiyatlar Türkiye ve freeshop'a göre daha uygun olduğu gibi Türkiye'de bulanmayan ürün çeşitliliği mevcut.

 

Gordes

Bölgede ziyaret edin diyeceğim başka bir  köy kuşkusuz  Fransa'nın en güzel köyleri listesine girmiş olan Gordes.  Köye girmeden uçurum kenarı diyebileceğimiz bir nokta köyün en iyi manzarasını veriyor.

Gordes

Gordes

 

Goult

Öğle yemeği saatini kaçırdığımız için oturduğumuz cafenin önerisiyle karşıdaki  marketten birşeyler alarak içkimize katık ettiğimiz kasaba Goult. Maalesef burayı sadece bu olayla hatırlayacağım. Tabii güzel bir restoranda yemek yemeği uman ve bu hayalkırıklığı ile marketten aldıklarımızı yemeyi reddedip birayla doyanları da unutmayacağım :)
Goult

Roussillon

Renkli kayalarla çevrili  Roussillon'dayız. Buradan elde edilen sarı/pembe toprak boyası 18. yüzyılda tekstil endüstrisinde kullanılmaktaymış. 

Roussillon

Roussillon

Roussillon
Son olarak keyifli bir haftayı tamamlarken, Fransa kırsallarını gezmek isteyenlere tavsiyem, ilk olarak çok zengin coğrafyası ve ortaçağ kasabalarıyla  Perigord/Dordogne 'yı görmeleridir. Zira bölge hala orantısız gezinin en favori rotası olmayı sürdürmekte.