24 Şubat 2015 Salı

Toscana/Italya

(9 Temmuz-16 Temmuz 2011)


Çok sevdiğim bir arkadaşımın 2015 yazı Toscana planı için ona tavsiyelerde bulunmak üzere 2011 Temmuzunda bölgeye yaptığımız seyahati hatırlamaya çalışıyorum.  Zihnimde saman balyalarının birden ayçiçeği tarlarına döndüğü, lavanta kokularının şarapla karıştığı imgeler var.


Toscana

Toscana

Toscana


Yemek, şarap, tarih, doğa hepsini bir arada sunan bölgeye Floransa havalimanından ulaşıyoruz. Buradan kiraladığımız araçla Arezzo’ya bağlı küçük bir dağ köyü olan Pergina Valdarno’da meydana bakan iki katlı harika bir taş evde - Il Pigionale ’de kalıyoruz.
Pergina Valdarno (kaldigimiz ev en soldaki)


İşin tamamen tesadüf ve harika olan yanı; evin baktığı meydanda geliş günümüzde kurulup, gidişe kadarki bir haftalık süre boyunca bir müzik festivali gerçekleşmiş olması. Akşamları şarabımızı alıp, verandamizdan konserleri izleme ve dinleme fırsatımız oldu.
Verandadan konser keyfi
Pergina Valdarno'dan manzara

Bu arada köye yolunuz düşerse Le Cantine 'de muhteşem italyan lezzetlerini tatmadan dönmeyin. Ilk geldiğimizde köyde yemek için bir yer bulduğumuza sevinirken, lezzetlere inanamayıp sıkça yediğimiz ve Toscana gezimize damgasını vuran bir restoran oldu Le Cantine. 

Bir haftalık seyahatimiz süresince kiraladığımız araçla hergün bir ortaçağ kent/kasabasını ziyaret ettik. Seyahat sıramıza göre bahsedecek olursam;

ilk olarak Arezzo; Toscana'nın en varlıklı kentlerinden biri,  antika pazarı ve San Francesco kilisesi görülmeye değer. (ne yazik ki pek fotograf cekmemisim)

Cortona; Büyük duvarlarla çevrili bu ortaçağ kentine dev bir kapıdan giriliyor. 13. yüzyıldan kalma Belediye sarayı Palazzo Comunale kulesiyle ve merdivenleriyle göze çarpan bir yapı.

Siena; Toscana'nın oldukça turis çeken bu kenti yedi tepenin üzerine kurulmuş, girişinde tüm kente tepeden bakmanız mümkün. Siena Duomo'su oldukça görkemli bir katedral. Kocaman meydanı (Piazza del Campo) gezdikten sonra ortaçağ ev ve dükkanlarıyla çevrili sokaklarında kaybolup, türlü türlü vitrinleri inceliyoruz. Meydanda her yıl 2 Temmuz ve 16 Ağustos'da binlerce insanı ağırlayan ve Palio (bayrak) denilen eyersiz at yarışları düzenleniyor.




San Gimignano; Toscana'nın en iyi korunmuş ortaçağ kentlerinden biri, güzel kulelerin kenti olarak geçiyor.
San Gimignano

San Gimignano


Montepulciano; Toscana'nın en yüksek kasabalarından biri, dolayısıyla harika bir manzarası var. Şarap ve şarküteri dükkanları, zanaatkarları ve deri işleriyle sokakları pek renkli ve keyifli.
Montepulciano


Montepulciano

Montepulciano'da bir zanaatkar
Montepulciano'dan manzara
Montepulciano'dan manzara


Greve in Chianti; Toscana'nın dünyaca ünlü Chianti şarap duraklarından biri. alçak sıralı evleri, meydanı ve hediyelik dükkanlarıyla keyifli bir yer.





Greve in Chianti


Son olarak Toscana gezisinin bu küçük özetini bitirirken, bölgeyi yazın ziyaret edeceklere tavsiyem, bizim gibi Temmuz ayını degil daha az sıcak olan yaz başını tercih etmeleri yönünde olacaktır.